Petra Antunović

Petra Antunović

 

BarFly i Fjaka dva su jako cool mjesta u Amsterdamu koja je uredila dizajnerica iz Hrvatske, Petra Antunović. Ispričala nam je sve o tome

Još kao klinka, Petra Antunović pokazivala je veliki interes za modni dizajn, fotografiju, dekoraciju. Ukratko, sve ono što ima veze s umjetnošću. No, s godinama se zakačila za interijere, a smjer je to koji je odabrala i kada je u pitanju bilo njezino obrazovanje kao i životni poziv. Ova 26-godišnjakinja iz Splita završila je tako ondje Školu za dizajnera interijera pri Suvremenom učilištu. Usmjerenje je to koje je potom nastavila i u Visokoj školi Logos, koju kako mi govori, trenutno završava. Ipak, ono čime se najviše ponosi jest potez iz 2019. godine kada je osnovala i otvorila Enami interior design studio za dizajn interijera.

AMSTERDAM I RITAM ŽIVOTA LOKALACA

Petra Antunović 
MARIO ALAJBEG

Upravo pod tim okriljem ova mlada i svestrana djevojka iza sebe već ima niz projekata, od kojih su nam pažnju privukla dva genijalna bara u Amsterdamu. Jedan je BarFly, a drugi je Fjaka. Međusobno su slični, a opet različiti, ali povezani, a više o svemu doznali smo od Petre.

“Već prvim kontaktom s investitorima smo kliknuli i njihove želje su se savršeno uklopile s mojim idejama. Nekoliko dana provela sam u Amsterdamu kako bih doživjela grad i ritam života lokalaca. Posjetila sam popriličan broj barova kako bih stekla i dojam tipičnog lokala. Iznenadili biste se kakvi barovi su kod njih dupkom puni i proglašeni najboljima. Grad je to u kojem je kvaliteta ispred kvantitete. Naime, dobra i kvalitetna usluga važnija je recimo od udobnih stolaca. Upravo tim saznanjima sam se vodila prilikom uređenja barova. Prostor je podijeljen na dva dijela koji su međusobno povezani, a time je odlučeno da se stvore dvije priče tj. dva bara različitog koncepta, ali sličnog stila. Prvo smo krenuli s BarFlyjem, a odmah poslije s Fjakom.”

DVA POVEZANA, ALI KONCEPTUALNO RAZLIČITA BARA

Fjaka 
NANDA MOIRA HAGENAARS
 
 

Kako dizajnerica dalje objašnjava, koncept BarFlyja više je popodnevni i noćni. Ondje je ležerna atmosfera postignuta samim stilom uređenja, a organiziraju se i večeri degustacije hrvatskih vina i jela. Petra to smatra odličnim potezom u cijeloj ovoj priči, kao promicanje dijela naše kulture i gastronomije u jednom od najperspektivnijih europskih gradova. Fjaka je pak bar koji je predviđen za takeawaysmoothie, kavu, peciva itd.

“Kada u njega uđete već prvim korakom vas obuzme pozitivna energija. Mali je to bar koji je toliko živ i svoj da ga jednostavno morate voljeti. Koncept je dnevni bar. U Fjaki birate šank ili visoke stolove ili za mene najdraži dio uz prozor gdje u miru s najljepšim pogledom možete popiti kavu ili brzinski nešto prigristi” dodaje i ističe kako je u BarFlyju recimo zastupljena mješavina industrijskog i grunge stila s ponekim vintage detaljima.

Fjaka 
NANDA MOIRA HAGENAARS

No, otkriva i kako se detalji iz BarFlyja pojavljuju i u Fjaki, a to su cigla, raspuknuti zid, drvo kao glavni materijal. Međutim, kaže kako su Fjaku ipak oživjeli nešto vedrijim bojama i biljkama koje su zaokružile stil tog bara, a to je urban jungle. Bojama i detaljima postignuta je pak razlika između dnevnog i večernjeg bara. U oba bara se dijelom koristio postojeći inventar koji se naknadno obrađivao, prebojavao dok se sa širokom paletom boja i materijala postigla razigranost prostora i osjećaj ugodne te opuštene atmosfere.

IZAZOVI U DOMENI ZADANOG BUDŽETA

Fjaka 
NANDA MOIRA HAGENAARS

S obzirom na zahtjevnost oba projekta koji pričaju jednu jedinstvenu priču, pitam Petru i da mi opiše kako je zapravo izgledao cijeli proces nastajanja BarFlyja i Fjake. Priča kako je u pitanju bio nadasve dinamičan projekt u kojem su bile potrebne brzina i efikasnost.

“S minimalnim ulaganjem i isto toliko vremena trebalo je oživjeti potpuno zastarjeli prostor koji je vapio za renovacijom. Bile su tu i stare instalacije, spušteni strop i loša izolacija, podrum koji se prostire cijelom kvadraturom prostora u koji se nitko nije spustio godinama. Drveni pod žudio je za promjenom ili barem obradom. Zidovi su bili obojeni u cijeloj paleti hladnih i toplih boja, a neki su pak bili oblijepljeni tapetama. Drveni stolci posloženi bez ikakvog koncepta i jedan klavir uz vrata koja su vodila u toalet samo su smetali u prostoru. Od svega je uzeto najbolje i prilagođeno željenom stilu” prisjeća se Petra i dodaje kako je pravi izazov bio to što zadani budžet nije mogao pokriti sve ono što je prostor zahtijevao. Tu je nastupila kreativnost koja se u ovom slučaju od dizajnerice tražila odmah i sada. U strci s vremenom trebala je iskoristiti sve što se da, a pritom ne napraviti nešto obično i svakodnevno.

ILI GA VOLITE ILI GA NE VOLITE

Fjaka 
NANDA MOIRA HAGENAARS

“Ipak smo u jednom gradu kao što je Amsterdam. Vlasnici su imali želje, rekli nam u kojem smjeru vide bar i vrlo brzo smo se složili oko stila koji će već na prvi pogled pričati priču za sebe, i to smo i uspjeli. Bar uistinu priča priču za sebe i budi reakciju, što je čisti dokaz da nije nešto svakodnevno viđeno i time dosadno. Upravo ono što smo htjeli. Ili ga volite ili ga ne volite, između u ovom slučaju ne postoji. Vizija je bila stvoriti nešto otkačeno i ‘svoje’ uz napomenu da se puno toga postojećeg iskoristi i uklopi. Različit inventar u ovom slučaju je dobrodošao jer daje određeni šarm i jednostavnost prostoru, što je tipično za Amsterdam, a i stil za koji smo se odlučili” nastavlja dizajnerica.

RAD U HRVATSKOJ VS RAD U NIZOZEMSKOJ

Fjaka 
NANDA MOIRA HAGENAARS

Oba bara već neko vrijeme itekako uspješno žive, no zanimalo me i koje su joj općenito neke preferencije i senzibilitet kada je riječ o uređenju interijera. Govori mi kako interijere ne gleda kroz jedan stil ili kroz onaj koji joj omiljen. Interijer je za nju prostor koji je određen svojim okruženjem, lokacijom i namjenom. Dodaje i kako se pri uređenju svaka stavka mora uzeti u obzir, a ponajviše želje i potrebe investitora. Funkcionalan prostor stilski usklađen s klijentovim željama je uvijek u trendu.

S obzirom na to da je imala prilike raditi i u Nizozemskoj i Hrvatskoj, ističe i kako se poprilično osjeti razlika između rada ondje i ovdje. Prvenstveno je to zbog većeg izbora atipičnog dizajna namještaja, dekora, materijala i njihove raspoloživosti. Time se, dodaje, otvaraju puno veće mogućnosti u smislu ideje i realizacije.

OSJEĆAJ DA NEŠTO STVARATE JE NEPROCJENJIV

BarFly 
NANDA MOIRA HAGENAARS

Za kraj, pitam Petru i što je najviše, odnosno najmanje veseli u njezinom poslu kao i čemu točno teži. Govori mi kako je najviše usrećuje brza realizacija razrađene ideje. Osjećaj da nešto stvarate i da time uveseljavate, Petra smatra neprocjenjivim. S druge strane najveći stres joj stvara pak kašnjenje na koje ne možete utjecati, a većinom se radi o isporukama materijala ili namještaja.

“U poslu težim posebnom, drugačijem, jedinstvenom i personaliziranom interijeru. Svakom projektu pristupam kao da je prvi s maksimalnom posvećenošću klijentovim željama i potrebama. Puno je čimbenika koji određuju stil interijera, ali jedan od najvažnijih je da odgovara stilu života klijenata. Ne radi se tu o trendovima, radi se o vama, jer ono s čim se istinski saživite nikada ne izlazi iz mode” poručuje Petra.

BarFly 
NANDA MOIRA HAGENAARS
BarFly 
NANDA MOIRA HAGENAARS
BarFly 
NANDA MOIRA HAGENAARS
BarFly 
NANDA MOIRA HAGENAARS
BarFly 
NANDA MOIRA HAGENAARS
BarFly 
NANDA MOIRA HAGENAARS
BarFly 
NANDA MOIRA HAGENAARS
Originalni članak:

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/designen/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349