Kvartovski kafić BarFly koji privlači pažnju originalnim interijerom

Petra Antunović

Petra Antunović

Mlada dizajnerica interijera Petra Antunović, koja je osnovala studio za dizajn interijera ENAMI interior design, potpisuje projekt uređenja kvartovskog bara u Amsterdamu.

Službeni mu je naziv BarFly, smješten je u širem centru grada s pogledom na rijeku i popločane gradske ulice prepune bicikala. Površina prostora na kojem se nalazi jest 45 četvornih metara, a prema riječima dizajnerice Petre, interijeru se na početku nije mogla prepoznati namjena.

– Vapio je za renovacijom i identitetom – objasnila je dizajnerica Petra Antunović koja je tek osnovala ranije spomenuti studio.

Ilustracija je definitivno jedan od omiljenih detalja u ovom baru. To je detalj koji ga simbolizira, a istovremeno probuđuje reakciju. Ilustracija goleme muhe, uvjerena je dizajnerica, nešto je što će svi gosti zapamtiti iz prostora

INSTALACIJE

– Nekoliko dana provela sam u Amsterdamu kako bih doživjela grad i ritam života lokalaca. Posjetila sam popriličan broj barova kako bih stekla dojam tipičnog lokala. Iznenadili biste se kakvi barovi su kod njih dupkom puni i proglašeni najboljima. Grad u kojem je kvaliteta ispred kvantitete pa je dobra i kvalitetna usluga važnija od udobnih sjedalica – otkrila je dizajnerica koja nam je opisala i kako je izgledao njezin prvi susret s prostorom toga bara.

– Pri samom ulazu shvatila sam da je riječ o prostoru koji već godinama vapi za renovacijom. Stare instalacije, spušteni strop i loša izolacija, podrum koji se prostire cijelom kvadraturom prostora u koji se nitko nije spustio godinama. Drveni pod koji je žudio za promjenom ili barem obradom. Zidovi su bili obojeni u cijeloj paleti hladnih i toplih boja, a neki su zidovi bili oblijepljeni tapetama. Drveni stolci posloženi bez ikakvog koncepta i jedan klavir uz vrata koja su vodila u toalet, a samo je smetao u prostoru – prisjetila se i dodala kako joj je pravi izazov bio to što zadani budžet nije mogao pokriti sve ono što je prostor zahtijevao. Tu, kaže, nastupa kreativnost koja se u ovom slučaju od nje tražila odmah i sada.

U baru se organiziraju večeri degustacije hrvatskih vina i jela, što je predivna nota u cijeloj ovoj priči, a to je da se pomiče dio kulture i gastronomije naše zemlje u jednom od najperspektivnijih europskih gradova

– U strci s vremenom treba iskoristiti sve što se da, a ne napraviti nešto obično i svakodnevno… Ipak smo u jednom gradu kao što je Amsterdam. Vlasnici su imali želje, rekli nam u kojem smjeru vide bar i vrlo brzo smo se složili oko stila koji će već na prvi pogled pričati priču za sebe i to smo i uspjeli. Bar uistinu priča priču za sebe i budi reakciju, što je čisti dokaz da nije nešto svakodnevno viđeno i time dosadno. Upravo ono što smo htjeli. Ili ga volite ili ga ne volite, između u ovom slučaju ne postoji. Vizija je bila stvoriti nešto otkačeno i ‘svoje’ uz napomenu da se puno toga postojećeg iskoristi i uklopi – opisuje i ističe da je kao vodeći materijal za bar odabrala drvo koje je već bilo u prostoru, kao podna uloga i u ulozi inventara. Lim je postavljen na fronte šanka radi jačeg dojma i malo industrijskog štiha, cigle su na zidu kao jako obilježje Amsterdama, a efekt betona također prevladava na svim zidovima. Namještaj je, pak, u neutralnim tonovima s naglaskom na smeđu boju.

 

– Različit inventar u ovom slučaju je dobrodošao jer daje određeni šarm i jednostavnost prostoru, što je tipično za Amsterdam, a i stil za koji smo se odlučili, mješavinu industrijskog i grunge stila s ponekim vintage detaljima – kaže dizajnerica Petra i dodaje da su, što se tiče namještaja, većinom obrađivali i prebojavali zatečeni namještaj kako bi što više uštedjeli, ali kauč i određeni detalji su iz nizozemskih tvrtki De Horeca architect i Loods koji, ističe Petra, imaju savršen namještaj i detalje u industrijskom i vintage stilu.

Lim je postavljen na fronte šanka radi jačeg dojma i malo industrijskog štiha, cigle su na zidu kao jako obilježje Amsterdama, a efekt betona također prevladava na svim zidovima

 

A što se gostima najviše sviđa u ovom baru, pitamo je.

LEŽERNO

– Ponosno mogu reći da su komentari i više nego pozitivni. Gostima se najviše sviđa ležerni ambijent u kojem se ugodno osjećaju u bilo koje doba dana. Sviđa im se koncept bara u kojem preko dana možete popiti kavu i pojesti nešto, a navečer uživati u muzici uživo ili večeri DJ-a. Također, organiziraju se večeri degustacije hrvatskih vina i jela, što je predivna nota u cijeloj ovoj priči, a to je da se promiče dio naše kulture i gastronomije u jednom od najperspektivnijih europskih gradova – priča i otkriva za kraj kako je došla na ideju najupečatljivijeg detalja u prostoru – ilustracije kukca.

 

– Ah zidovi… mogu reći da su oni napravili najveću promjenu u ovom prostoru tj. makeover. Zamisao je bila da se određenim tehnikama bojenja postigne efekt betona i “grubog” zida u kombinaciji s ciglom. Nakon bojenja prostor je prodisao i napokon postao jedna cjelina. Ilustracija je definitivno moj omiljeni detalj u ovom baru. Ime bara je BarFly i htjela sam mu dati detalj koji će ga simbolizirati, a istovremeno probuditi reakciju. Prethodno ću se ispričati svim muhama (haha), ali nisu baš najljepši i oku najugodniji kukci, međutim, to je i poanta ovog bara tj. stila koji zagovara. Želja je da što više toga zapamtite kad uđete u ovaj bar i da vas nekakvi detalji podsjećaju na njega. Apsolutno sve djeluje nedovršeno, neobrađeno, ali s vrlo izraženim identitetom – tumači dizajnerica Petra Antunović koja kaže kako ne može spomenuti još jedan važan element u prostoru – klavir.

– Stari i oštećeni klavir pozicionirali smo u središte bara te je postao sjedeće mjesto za klavijaturom i s nasuprotne strane koja se zapravo pretvorila u šank. Klavir je prebojan i ispisan grafitima u raznim bojama kako bi se uklopio u buntovnu notu ovog bara. Odbačeni klavir dobio je novu funkciju i mogu reći glavnu ulogu, a u svemu tome divno je što ste slobodni nešto i odsvirati baš kako i priliči jednoj neformalnoj atmosferi koju ovaj bar nudi – ističe Petra.

Foto: Nanda Moira Hagenaars

Originalni  clanak:

https://www.jutarnji.hr/domidizajn/interijeri/kvartovski-kafic-barfly-koji-privlaci-paznju-originalnim-interijerom-10098838

.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/designen/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373